Украйна вече спечели тази олимпиада, независимо колко златни медала ще вземе, тъй като самото й участие вече е Победа!

Украйна вече спечели тази олимпиада, независимо колко златни медала ще вземе, тъй като самото й участие вече е Победа!

От началото на пълномащабната инвазия руснаците са убили повече от 479 украински спортисти и треньори, сред които бяха световни шампиони, европейски шампиони и олимпийски участници. Много спортисти получиха увреждания. Матвей Бедни от Министерството на младежкия спорт, Алексей Хоменко от Генералната прокуратура и Александър Крикун от НОК говориха за това на пресконференция.

Оцелелите спортисти тренираха под окупация, под огън, често губейки близки.

Например, майката на лекоатлетката от Харкив Екатерина Табашник загина в резултат на ракетна атака. В Миколаив майката на спортистката Светлана Малкова загина по време на вражески обстрел. Анастасия Чижевская, боркиня от Луганск, загуби баща си във войната с Руската федерация и посвети победата си в състезанието на него. Яна Степаненко, която загуби краката си по време на ракетна атака на гарата в Краматорск, пробяга Бостънския маратон с протези.

Олимпийките, сестрите Алексееви, подготвяйки се за маратона, тренираха в плувния басейн на Националния технически университет “ХПИ” с пробит от ракети покрив, приличащ на решето.

Лекоатлетът Андрей Проценко тренира в окупирано село в района на Херсон, използвайки самоделно оборудване за  упражнения. След освобождението на Херсон отива да защитава честта на страната на Олимпиадата.

Има спортисти, чиито приятели и близки са починали в деня, в който е трябвало да се състезават. Има спортисти, които са загубили крайници по време на подготовка за състезания и заминаха на състезания като параолимпийци…

Украйна е първата страна в света, която по време на такава мащабна война изпраща делегация от свои спортисти на Олимпиадата.

„Ние вече спечелихме тази олимпиада, колкото и златни медали да вземем, защото самото ни участие е вече Победа! И това е доказателство за основното, което ни държи и движи днес. Волята за победа. Свободата, която сама по себе си вече е Победа”, смятат от НОК и ресорното министерство.

На 📹слайдове от пресконференцията „Руските военни престъпления и загубите на украинския спорт.“

Източник: Pravda Gerashchenko