Русия не разполага с повече от половината плавателни съдове за превоз на товари през Северния ледовит океан

Русия не разполага с повече от половината плавателни съдове за превоз на товари през Северния ледовит океан

На Руската федерация й липсват 53% от корабите за осигуряване на товарния трафик по Северния морски път, който Путин поиска да бъде увеличен до 200 млн. тона до 2031 г. В момента са необходими общо 57 кораба, но са налични само 27. Това следва от презентацията на националния проект “Ефективна транспортна система”, която бе прочетена от “Комерсант”. В документа се посочва, че до 2030 г. разликата между наличния и необходимия флот ще се увеличи още повече: потвърдено е, че 45% от необходимите 160 кораба са налични, а 45% са в процес на изграждане.

Междувременно трафикът по Северния морски път се е увеличил до 36,2 млн. тона през 2023 г., което е с 6,3% повече от 2022 г. През тази година правителството очаква цифрата да се увеличи до 71 млн. тона. Националният проект предвижда обемът на превоза на товари в акваторията на Северния морски път да бъде 53-150 млн. тона през 2030 г. и 220 млн. тона през 2035 г.

През 2024 г. дирекцията на Северния морски път очаква да попълни арктическия флот с 16 танкера за НОВАТЕК, девет кораба за насипни товари за превоз на въглища за “Северна звезда” и два танкера за “Восток нефт”. Но проектът на НОВАТЕК за втечнен природен газ (LNG-2) в Арктика попадна под санкциите на САЩ, поради което той не може да получи шестте кораба, поръчани от корейската Hanwha Ocean. Освен това беше отложена датата на предаване на петте танкера, които се строят за компанията в корабостроителницата “Звезда”. В същото време нито един от 16-те кораба за насипни товари за “Северная Звезда”, която също попадна под санкциите на САЩ, към края на 2023 г. не е поръчан.

Източник: Санкции в РФ