Руската федерация отпадна от десетте най-големи икономики в света

Руската федерация отпадна от десетте най-големи икономики в света

Спадът на рублата доведе до изпадането на Русия от десетте най-големи икономики в света – ако се смята в абсолютни долари, а не по паритет на покупателната способност, както обича да прави Путин. През 2023 г. икономиката на Русия нарасна с 3,6 % – повече от световната икономика – но отслабването на рублата в долари доведе до свиване на нейния размер с 10,8 % – от 2,27 трилиона долара на 2,02 трилиона долара, сочат оценките на Световната банка (СБ). В резултат на това в нейната класация за размера на икономиките Руската федерация е паднала от осмо на 11-то място, оставяйки зад себе си Италия, Бразилия и Канада, въпреки че те са нараснали по-бавно през миналата година: съответно с 0,9%, 2,9% и 1,1%.

Подобна ситуация се случи и с Япония, като обезценяването на йената я смъкна до четвърто място, пропускайки Германия на трето. Съединените щати водят с огромна преднина: в абсолютни долари американската икономика е с една трета по-голяма от китайската – съответно 27,4 трилиона долара и 17,8 трилиона долара. По отношение на БВП на глава от населението Руската федерация изглежда много по-бледа: БВП през 2023 г. е 13 817 долара в сравнение с 15 445 долара година по-рано – по този показател Руската федерация е паднала до 86-то място (между Мексико и Аржентина).

В продължение на почти 20 години Руската федерация се намира горе-долу на10-то място в списъка на най-големите икономики на СБ. Тя за кратко време ту влиза в топ 10, а след това изпада от него, когато настъпи поредната криза или девалвация. Тя влезе в топ 10 в средата на деветдесетте години, когато икономиката растеше бързо, но изпадна през 2009 г., върна се, след като се възстанови от кризата, и отново изпадна през 2015 г. През 2021 г. Русия отново е на десето място, а през 2022 г., поради необичайното укрепване на рублата, се изкачва до 8-о място.

Източник: Санкции в РФ