Сърбия реши масово да депортира руснаци след разгрома на Путин на изборите в страната

Сърбия реши масово да депортира руснаци след разгрома на Путин на изборите в страната

Както пише контролираният от Кремъл канал RT, позовавайки се на източници, близки до сръбските власти, специалните служби на републиката планират мащабно експулсиране на протстно настроени руски преселници от страната. Източник от канала RT свързва това с друго действие – с участието им в протести срещу резултатите от парламентарните избори в Белград през декември 2023 г.

Твърди се, че тогава на митингите руските преселници са блокирали работата на управленските структури. Сега специалните служби на страната планират да изправят такива хора пред правосъдието, твърди RT.

Информация за тази инициатива се появи няколко дни след президентските избори в Руската федерация. На изборите в руското посолство в Белград през уикенда Путин претърпя истинско поражение при голяма избирателна активност – 4,7 хиляди руснаци излязоха да гласуват. В сръбската столица той получи най-малък брой гласове в избирателните секции в големите европейски столици. Според Централната избирателна комисия в Белград само 10,84% са подкрепили Путин. Мнозинството руснаци гласуваха за Владислав Даванков (67% от гласовете), което за мнозина беше само форма на протест.

На предишните избори през 2018 г. Путин беше подкрепен от 83,14% от избирателите.

В същото време ръководителят на Сърбия Александър Вучич очевидно не споделя протестните настроения на руснаците, той беше сред редките европейски лидери, които поздравиха Путин за победата му на изборите, като му предаде писмо.

Източник: Санкции в РФ