СБУ: Митрополитът на Черкаската епархия на РПЦ в Украйна получи четвъртото подозрение

СБУ: Митрополитът на Черкаската епархия на РПЦ в Украйна получи четвъртото подозрение

Службата за сигурност събра нови доказателства за престъпления на ръководителя на Черкаската епархия на УПЦ (МП). Това вече е четвъртият епизод от неговата подривна дейност срещу Украйна.

Според СБУ през 2023 г. вече са му повдигнати 3 подозрения за разпалване на междурелигиозна вражда и отричане на въоръжената агресия на Руската федерация. Материалите по тези дела са предадени на съда. Този път беше установено, че след обявени предварителни подозрения, духовникът е продължил да разпространява фалшиви новини сред своите енориаши за „завземането“ на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в Черкаси и изгонването на църковни служители от там.

Също така в своите проповеди митрополитът се опита да дискредитира духовници от други вероизповедания. Освен това духовникът записа унищожителни видеопослания на официалната страница във Фейсбук на Черкаската епархия на Руската православна църква на Украйна.

Семантико-лингвистичните и съдебно-психологичните експертизи, инициирани от Службата за сигурност, потвърдиха фактите за престъпните действия на обвиняемия.

Въз основа на събраните доказателства му е съобщено още едно съмнение по чл. 161 от Наказателния кодекс на Украйна (нарушаване на равенството на гражданите в зависимост от техните религиозни убеждения, извършено многократно от длъжностно лице).

В момента се решава въпросът за промяна на мярката му за неотклонение в по-тежка.

Разследването продължава. Извършителят е заплашен от до 8 години затвор.

Източник: Информационный навигатор