СБУ неутрализира агентурната мрежа на ФСБ, включваща бивши и настоящи служители на специалните служби на Украйна

СБУ неутрализира агентурната мрежа на ФСБ, включваща бивши и настоящи служители на специалните служби на Украйна

Службата за сигурност неутрализира мощната мрежа на военното контраразузнаване на ФСБ, действала в Украйна. В резултат на многоетапна спецоперация в различни райони са задържани 5-ма участници на вражеската група.

Сред тях са бивши служители на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната и Службата за външно разузнаване на Украйна, както и служител на регионалното управление на СБУ.

Фигурантите поддържали връзка със същия куротори – служител на ФСБ, който в момента е във временно окупирания Крим.

Задачата на тази агентурна мрежа беше да предава на агресора разузнавателна информация за Силите за отбрана на Украйна и стратегически важните енергийни обекти на държавата ни.

Според материалите на разследването, бившият служител на външното разузнаване е бил вербуван от ФСБ още преди пълномащабното нахлуване по време на службата му.

Оттогава той събира информация за местонахождението на украински военни бази, а след 24 февруари 2022 г. и за каналите за транспортиране на чужди оръжия в Украйна.

Също така руският агент предава на ФСБ секретна информация за особеностите на работата и системите за защита на Ровенската и Хмелницката АЕЦ.

За максимална конспиративност фигурантът не изпраща информацията по телефона. Той предава разузнавателната информация на ФСБ чрез съучастник, който заминава зад граница като доброволец и лично докладва на резидента на вражеската специална служба.

Бившият шпионин предава особено чувствителна информация на флашка чрез контрабандисти от граничните райони на Украйна.

Източник: Служба безпеки України