В Черно море ще бъде създаден самолетоносач за дронове: поръчителят е Португалия

В Черно море ще бъде създаден самолетоносач за дронове: поръчителят е Португалия

За португалските ВМС в Черно море ще бъде построен кораб от клас самолетоносач с дължина от 100 до 130 метра и ширина 20 метра

Това съобщава Defense Express.

Поръчката за самолетоносача е направена от холандската Damen Shipyards Group, която го е разработила.

Самият кораб е класифициран от португалците като многофункционална военноморска платформа, но разработчиците го смятат за многоцелеви кораби за поддръжка.

От компанията отбелязват, че корабът може да има водоизместимост от 7000 до 9000 тона и дължина от 100 до 130 метра при ширина 20 метра.

Самолетоносачът ще има и пилотска палуба с изместен „остров“ и значително подпалубно пространство, както и докинг камера.

Наричат го мултиплатформа, защото той трябва да е по-скоро носител не на хеликоптери, а на дронове.

Безпилотните самолети трябва да излитат вертикално или да се изстрелват от катапулт.

Отбелязва се, че товарната палуба с площ от 650 метра позволява да се поставят около 12 стандартизирани контейнера с различно оборудване.

Също така, този кораб не може да бъде универсален десантен кораб поради факта, че може да вземе на борда само допълнително 100 души или до 142 души за временно настаняване и намалена автономност, която е до 45 дни. Общият екипаж на кораба се състои от 48 души.

Корабът е планиран да бъде построен в корабостроителницата Damen Shipyards Galați в Румъния в град Галац на долния Дунав, пише румънското издание Profit.

Снимка: damen. com
Източник: espreso. tv