В Дагестан е извършен най-големият терористичен акт от 10 години насам. Пропагандата избягва думите “ИДИЛ” и “ислямисти”.

В Дагестан е извършен най-големият терористичен акт от 10 години насам. Пропагандата избягва думите “ИДИЛ” и “ислямисти”.

В Дагестан е извършен най-големият за последните 10 години терористичен акт. При нападението въоръжени бойци са атакували православни храмове и синагога, както и пост на Пътна полиция и полицейски служители. Има загинали и ранени. Ето какво е известно към неделя вечерта.

◾️ Руските телевизионни канали избягват абревиатурата ИДИЛ и подчертават “Можем да обясним”. Нито един от каналите не е прекъснал редовното си излъчване. Първи канал игнорира терористичните атаки в програмата си за “Воскресное время”. Новинарският канал “Россия 24″ говори за ” нападения”, почти без да използва израза ” терористичен акт”.

◾️ Как се развиха събитията в Дербент. Около 18:00 ч. в каналите в Telegram започват да се появяват съобщения, че горят православна църква и синагога. Подпалвачите са оставили върху вратите на сградата номера на сури от Корана, посветени на друговерците. По-късно са открити телата на православен свещеник и църковен пазач. Престрелката по улиците на града продължи, а към 21:00 ч. очевидци започнаха да публикуват снимки на военна техника по улиците на града. В Дагестан е въведен режим на антитерористична операция.

◾️ В нападението са участвали двамата синове на ръководителя на район Сергокалинск в Дагестан Магомед Омаров – Осман и Адил Омарови. По предварителни данни нападателите вече са убити, а самият Омаров е задържан. Едновременно с нападението срещу поста на Пътна полиция в друга част на града терористите са организирали престрелка на улицата в близост до храма. Съобщенията за “40 заложници в храма” се оказаха фалшиви – в действителност 19 души са се барикадирали в храма по време на боевете. Министерството на вътрешните работи на Дагестан вече съобщи, че са ликвидирани четирима бойци.

Карта: Медиазона

Източник: Можем объяснить