В Москва е регистрирано рязко увеличение на броя на пациентите с алкохолизъм

В Москва е регистрирано рязко увеличение на броя на пациентите с алкохолизъм

През втората година от войната в Украйна частните клиники за лечение на наркомании в Москва регистрират рязко увеличение на броя на пациентите с новодиагностицирана алкохолна зависимост. И така, в „Клиниката на д-р Исаев” миналата година е имало 44% повече такива пациенти, отколкото през 2022 г. В клиниката “Маршак” увеличението на броя на пациентите за първи път е 27%, а в клиниката “ПроМед” – 15,5%, съобщиха от лечебните заведения.

„През всички времена, в условия на кризи, е имало увеличаване на консумацията на алкохол: хората търсят някакво спокойствие, забрава“, отбелязва Руслан Исаев, психиатър, нарколог и ръководител на „Клиниката на д-р Исаев.” Медицинските институции припомниха, че преди това по време на пандемията от коронавирус е имало осезаемо увеличение на консумацията на алкохол и търсене на медицинска помощ. Така през 2019 г. в сравнение с 2018 г. увеличението на пациентите с алкохолизъм, идентифицирани за първи път, е 10% в клиниката “Доктор Исаев”, в клиниката “Маршак” – 18%, в клиниката “ПроМед” – 13%.

След началото на войната в Украйна броят на повторните посещения от пациенти се увеличи, отбелязва Дмитрий Вашкин, лекар от клиниката “Маршак”. „Хората са преживели стрес, тревожност и това е провокирало рецидиви на пристрастяване“, обясни той. Броят на случаите на алкохолна зависимост нараства вече пет години и е около 15% годишно, казва Мария Кулинская, генерален директор на клиниката за лечение на зависимости ПроМед. „Алкохолът се превръща в „бягство“ от реалността, начин за справяне със страха и несигурността за бъдещето“, добави тя.

В същото време тенденцията продължава и през 2024 г.: през първото тримесечие на 2024 г. броят на посещенията се е увеличил с 20% в сравнение със същия период на миналата година, каза Вашкин. Статистиката за продажбите на алкохол също показва алкохолизацията на населението. През 2023 г. те се оказаха рекордни за последните девет години: до 8 литра чист алкохол на консуматор над 15 години.

Източник: Санкции в РФ