Война на Корейския полуостров: Русия спасява и провокира Ким

Война на Корейския полуостров: Русия спасява и провокира Ким

© Виталий Портников

Западни икономисти свидетелстват, че помощта на Русия във войната с Украйна всъщност стабилизира икономиката на Северна Корея. Ако доскоро можеше да се говори за катастрофална ситуация, сега военната индустрия се превърна в двигател на тази икономика.

Наскоро, на фона на блокирането на опасността от коронавируса, като цяло можеше да се говори за пропадането на и без това деградиралата вече севернокорейска икономика и нейния бърз упадък. Сега обаче всичко е различно. Сделката с Русия ще помогне на Северна Корея да се върне към положителен растеж след спад през тази година.

Британският Royal United Services Institute (RUSI) в специален доклад твърди, че решението на Пхенян да помогне на Русия с муниции “създава сериозна заплаха, която Северна Корея представлява за международната сигурност”. В документа се подчертава, че споразумението ще има “дълбоки последици за войната в Украйна и динамиката на сигурността в Източна Азия”.

На този фон севернокорейският диктатор Ким Чен Ун проявява увереност и дързост, каквито дори неговите предшественици не притежаваха. По време на скорошна реч на пленарната сесия на Централния комитет на Работническата партия на Корея, а по-късно и на сесията на Върховното народно събрание, Ким призова за изоставяне на конституционната идея за възможно обединение с Южна Корея, за да се изключи от националната история самите условия за обединение, помирение и единна нация, както и да унищожи един от най-известните паметници на севернокорейската столица Пхенян – Арката на трите принципа на обединението на Родината.

Арката символизира идеите на дядото на Ким Чен Ун и основателя на КНДР Ким Ир Сен, който не успя да окупира южната част на Корея и той направи обединението на страната основен принцип на своята идеология, той говореше за това буквално във всяко изказване на партийния конгрес или заседание на народното събрание. Бащата на Ким Чен-ун, Ким Чен-ир, макар и не толкова ентусиазиран от обединението, също се придържаше към идеологическите принципи на своя баща, „вечния президент на КНДР“.

Революционна промяна

Фактът, че Ким Чен-ун, който дори прилича на дядо си, е готов да се откаже от самите основи на съществуването на комунистическата държава, която винаги е посегателствала към южната част на Корейския полуостров като част от собствената си страна, показва истинска политическа революция.

И тази революция може да отвори вратата към сложно бъдеще, защото досега севернокорейските комунисти възприемаха разделянето на Корея като резултат от гражданска война. За тях корейците на юг бяха същите корейци, само че “окупирани от империалисти”.

В новата концепция “  в южната част на Корейския полуостров живеят „другите” и не напразно през последните години жителите на Северна Корея са били преследвани за гледане на южнокорейски сериали и дори за използване на думи, използвани от героите на тези филми, които не се използват във версията на корейския език в Севера. А това означава, че войната с Южна Корея в очите на жителите на Севера вече трябва да изглежда като война с враждебна и чужда държава.

Учудващо е, че в деня, в който Ким Чен-ун изнесе речта си, севернокорейската телевизия промени картата на прогнозата за времето за първи път откакто съществува. Ако по-рано можехте да видите карта на целия Корейски полуостров на екрана, сега тя е заменена от карта на КНДР.

Интересите на Русия

Разбира се, това все още не е подготовка за война, но вече е скица, която ще помогне на Ким Чен Ун да обясни на своите сънародници, че сега държавата му ще се бие не с братя, а с врагове.

И това, изглежда, е точно това, което руският президент Владимир Путин иска от Ким. Не само снаряди и други оръжия за войната на Русия с Украйна, но и нестабилност на Корейския полуостров.

Неслучайно самият ръководител на Русия ще посети впоследствие Пхенян  – и това след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу и външният министър Сергей Лавров посетиха Северна Корея, а самият Ким се срещна с Путин на космодрума “Восточний”.

Провокирането на севернокорейския режим ще продължи.

Източник: Виталий Портников за radio svoboda