За две години арсеналът на въоръжените сили е обогатен с повече от 25 модела минохвъргачки и гранатомети

За две години арсеналът на въоръжените сили е обогатен с повече от 25 модела минохвъргачки и гранатомети

В периода от март 2022 г. до април 2024 г. повече от 10 модела минохвъргачки от различни калибри украинско и чуждестранно производство, включително от САЩ, Полша, Финландия и други страни, са приети, кодифицирани и въведени на въоръжение в Отбранителните сили на Украйна, съобщава Министерството на отбраната на Украйна.

Също така, от февруари 2022 г. насам са кодифицирани и приети на въоръжение повече от десет модела ръчни, автоматични и подцевни гранатомети местно и чуждестранно производство.

По-специално, в момента украинската армия разполага с гранатомети, произведени в Германия, САЩ, Швеция и други страни. Сред новите оръжия с малък обсег на действие са 5 гранатомета украинско производство, които по своите характеристики не отстъпват на чуждестранните модели. 

Освен това са одобрени за употреба повече от десет образеца на боеприпаси за гранатомети, включително високоексплозивни и осколочни боеприпаси.

Както вече беше съобщено, украинската отбранителна промишленост увеличава собственото си производство на минометни боеприпаси от различни видове и планира да произвежда определени видове боеприпаси съвместно със западни компании.

Кодификацията и последващото приемане на произведените в страната образци оръжия и военно оборудване за експлоатация с присвояване на номенклатурен номер на НАТО позволява те да бъдат закупувани от държавния бюджет за подразделенията на украинските отбранителни сили.

Източник: Газета «День»