Защо  Лукашенко лично се включи в специалната информационна операция срещу Украйна

Защо  Лукашенко лично се включи в специалната информационна операция срещу Украйна

На среща с председателя на руската Държавна дума в Минск белоруският диктатор Александър Лукашенко направи поредно изявление относно „украинската заплаха“. Той каза, че Беларус е „въвлечена в сблъсъци“ и това може да доведе до ескалация, която „ще разтърси целия свят“.

Това изявление е част от мащабна информационна кампания за нагнетяване на напрежение по границата с Украйна, в рамките на която се разпространяват съобщения за предполагаемо изтегляне на украински и натовски войски към беларуската граница, както и заплахи за използване на сила “в отговор”, по-специално ядрени оръжия.

Включването лично на Лукашенко в подклаждането на информационната ситуация на границата показва по-нататъшни опити на Кремъл да „повдигне залозите“ и е свързано със започването на Срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), на която Беларус се стреми да стане член.

„Създаването на информационен шум около Беларус е в интерес на Кремъл и има за цел да оттегли допълнителни сили на Украйна и да измести фокуса на вниманието на Запада“, отбеляза началникът на ЦПД, офицер от Силите за отбрана Андрий Коваленко .

Източник: ЦЕНТР ПРОТИДІІ ДЕЗИНФОРМАЦИИ