Ако на някой му липсват факти за впечатления от двете години, ето числата.

Ако на някой му липсват факти за впечатления от двете години, ето числата.

Според Министерството на отбраната на Русия към 10 март 2022 г. (две седмици след нахлуването) са „унищожени“:

• 91 украински самолета (почти всички, които могат да бъдат експлоатирани),

• 141 украински системи за ПВО (93% бойна готовност).

Тази лъжа беше изречена във връзка с открити цифри на Military Balance и разузнавателни данни, с които Руската федерация определено разполагаше.

Беше направен извод, че украинската авиация е престанала да съществува (твърди се, че остатъците й са отлетели в Румъния), а противовъздушната отбрана се е разпаднала на малки огнища на съпротива, които не представляват заплаха за руската авиация.

Според същото Министерство на отбраната на Руската федерация към 24 февруари 2024 г. руските войски „са унищожили”:

• 574 украински самолета,

• 473 системи за ПВО.

Няма повече изводи за състоянието на нашата авиация и ПВО. Откъде Украйна има още 500+ самолета (все пак някои все още летят) не е обяснено. И пълно мълчание за съдбата на втория руски А-50. Ако първият беше унищожен „поради повреда на системата приятел или враг“, то вторият просто не съществуваше; по някаква причина се запали тръстиката във фермата Трудовая Армения.

Ако някой беше прогнозирал такъв ред от фалшиви „цифри“ преди две години, щеше да изглежда невероятно…

Сега има много песимизъм в нашите и западните медии. Ще кажа следното.

Ситуацията напомня на събитията от преди две години.

Тогава губехме математически за 3 месеца. Напълно. Изобщо нямаше перспективи. Нулев шанс. Всички искания за сериозни оръжия бяха посрещнати със строг отказ – „това е невъзможно“. Между нашата смърт и шансовете за победа стояха политически решения.

Успяхме да издържим. Благодарение на устойчивостта на армията и целия народ.

В момента всичко е същото. С тази разлика, че тогава не беше ясно за какви обеми може да става дума. А сега е ясно. Предлага се широка гама от платформи. Логистиката проработи. Хората са подготвени (с изключение на самолетите – те са в процес).

Всичко, което е необходимо, са политически решения за отваряне на друго ниво на западни ресурси за Украйна.

В продължение на две години на различни места партньорите бяха убедени, че помощта за Украйна е най-добрата инвестиция в собствената им защита. Редица страни не само осъзнаха това, но го приеха като основание за действие (от балтийските държави до Япония).

Тъй като има ресурси и прагматична основа (а не само „ценности“) за тяхното разпределение, ще се вземат решения. Под една или друга форма.

Затова най-важното сега е да не разклатим. Да не изядем емоционалните ресурси, да не забавяме нещата, да не увеличаваме натоварването върху тези, които вече имат много работа за вършене.

Ситуацията обективно е тежка. Пролетта ще е много нервна. Руснаците също имат много проблеми. Затова те ще предприемат крайни мерки, включително и разрушителни операции.

Помнете тези, които ни спечелиха време. Грижете се за себе си и околните. И врагът ще си счупи зъбите.

Източник: Алексей Копитко