ЦПД обясни кой стои зад провокацията с украинско зърно на границата с Полша

ЦПД обясни кой стои зад провокацията с украинско зърно на границата с Полша

Преди ден на границата между Украйна и Полша полски протестиращи изсипаха на пътя зърно от няколко украински камиона.

Според Центъра за противодействие на дезинформацията тази акция е организирана от Рафал Меклер, един от инициаторите на протестите, собственик на логистична компания и лидер на люблинската организация на маргиналната партия “Конфедерация”.

„Тази политическа сила се изказва за излизането на Полша от ЕС, критикува разполагането на войски на НАТО в страната и води кампании за подобряване на отношенията с Руската федерация. Партията не се радва на широка подкрепа сред поляците. Самият Меклер се кандидатира за Сейма през 2019 г., но не успя. Следващото действие на Меклер очевидно отговаря на интересите на Русия, която е заинтересована от конфликта между украинци и поляци и намаляване на подкрепата на ЕС за Украйна. Освен това тази акция беше изгодна за полукриминалните полски кръгове, заподозрени в рейдерски схеми на транспортния пазар на ЕС“, обясниха от ЦПД.

Беше подчертано, че деструктивните действия на отделни политици не трябва да засягат партньорството и добросъседските отношения между Украйна и Полша.

Източник: Информационный навигатор