Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров обяви резултатите от 19-то заседание на Контактната група по отбраната на Украйна:

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров обяви резултатите от 19-то заседание на Контактната група по отбраната на Украйна:

Те проведоха ползотворни преговори в рамките на Коалицията на способностите.

✔️ ПВО. Укрепваме нашата противовъздушна отбрана, както със системи, така и с ракети за тях. Коалицията за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана официално започна работа. 15 държави вече са се присъединили. Благодарен съм на Германия, Франция и САЩ за тяхното лидерство.

✔️ На дневен ред са артилерийските системи и снарядите. По-специално, съвместно производство. Работим по въпроса, вече има резултати.

✔️F16. Следваме графика в рамките на всички договорености с партньори.

✔️Дронове. Ще има още. Засилваме сътрудничеството с партньорите по въпроса за безпилотните системи. Днес бе даден официален старт на Коалицията на дронове. Осем държави вече се присъединиха – Швеция, Великобритания, Дания, Германия, Литва, Естония, Холандия и Латвия.

Благодарен съм на Латвия за нейното лидерство.

✔️ Разминиране. 20 страни официално се присъединиха. Благодарен съм на Литва за нейното лидерство.

“Специални благодарности на Съединените щати и на министъра на отбраната Лойд Остин, който председателства срещата. Имаме подкрепата на партньорите. Ние работим, за да изхвърлим руснаците от нашите територии – както на сушата, така и в морето и в небето”.

Източник: Цитадель. Схід