Митрополит Епифаний: За украинците щастието е свобода, справедлив мир и живот

Митрополит Епифаний: За украинците щастието е свобода, справедлив мир и живот

В Международния ден на щастието, който се отбелязва на 20 март, предстоятелят на Украинската православна църква митрополит Епифаний говори за истинското разбиране на щастието за украинския народ в условията на руска агресия.

„Ако за другите народи щастието зависи от нивото на материална сигурност, стабилност, престиж, то за украинците сега щастието е да видят и чуят роднини, да могат да се молят в църквата на родния си език, да празнуват новия ден в собствения си дом, в родната страна, до живи деца, родители, близки, приятели“, отбелязва митрополит Епифаний.

Според него за много украинци е неописуемо щастие просто да видят усмивка или да почувстват прегръдките на роднини след раздяла или вражески обстрел. За някои щастието е способността да се движиш след нараняване. за някого – възможност да помага на хората, да спасява животи.

„Щастието е вътрешно, а не външно, то е радост в сърцето, безусловна любов, то е лекарство за душата и изворът на нашата сила“, отбелязва предстоятелят.

Епифаний подчерта, че украинският народ е преминал през горчив опит и продължава да преминава през изпитанията на войната, затова добре осъзнава, че истинското щастие за украинците е свобода, справедлив мир и живот.

“Дай, Боже, на нашия народ свободно, мирно и щастливо съществуване!“, благославя митрополитът.

Източник: Информационный навигатор