Олаф Шолц и Доналд Туск се срещнаха във Варшава

Олаф Шолц и Доналд Туск се срещнаха във Варшава

Полша и Германия станаха жертви на миграционна вълна, организирана от Путин и Лукашенко. Това каза полският премиер Доналд Туск на съвместна пресконференция във Варшава с германския канцлер Олаф Шолц.

„И двете ни страни са жертви на тази имиграционна вълна, организирана от Путин и Лукашенко. Полша, защото границата ни е атакувана всеки ден, Германия, защото е крайната точка на миграцията. И Полша, и Германия са заинтересовани от пълна координация на отбраната“, каза полският премиер.

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц да обяви мерки за подобряване на германо-полските отношения, включително компенсации за живите на нацизма. Смята се, че с това изявление Шолц възнамерява да подобри отношенията на Германия с Полша, които рязко се влошиха при предишното полско правителство.

Германия ще обяви пакет от мерки, които ще струват стотици милиони евро, съобщава Süddeutsche Zeitung. Той ще включва парични компенсации за полските жертви на нацизма, които все още са живи, подкрепа за защитата на източния фланг на Полша и създаването на мемориал в Берлин, посветен на нацистките престъпления в окупирана Полша.

Източник: NEXTA Live