Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи генерал Александър Сирски за върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи генерал Александър Сирски за върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.

Александър Сирски е украински военен, генерал-полковник. От 2019 г. е командир на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна, оперативно-стратегическа група войски “Хортица” на Въоръжените сили на Украйна.

От началото на руската инвазия в Украйна той командва отбраната на Киев. Изгражда два отбранителни пръстена около столицата и назначава командири на отбранителни сектори с правомощия да вземат тактически решения. За успешната отбрана на столицата и освобождаването на Северна Украйна на 18 март 2022 г. е награден с орден „Богдан Хмелницки“ II степен, а на 5 април 2022 г. е удостоен с най-високото държавно отличие Герой на Украйна.

От лятото на 2022 г. той беше един от командващите контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна в Харковска област, в резултат на което окупационните сили първоначално бяха изтласкани от Харков на относително безопасно разстояние, надвишаващо обсега на артилерийски огън. Впоследствие силите за отбрана се насочиха към Балаклия – Изюм – Святогорск – Лиман – Креминна.

През 2023 г. той ръководи Бахмутската операция, където врагът претърпя колосални загуби и най-ефективното военно формирование на руснаците – ЧВК “Вагнер” – е напълно унищожено. В резултат на това руснаците не можаха да продължат настъплението и да превземат целия Донбас.

Източник: Цитадель. Схід