Проруската опозиция в Молдова: Кремъл не спира да се опитва да купи властта в Кишинев

Проруската опозиция в Молдова: Кремъл не спира да се опитва да купи властта в Кишинев

Молдовската полиция конфискува около един милион долара като “незаконно политическо финансиране” от участници в среща на проруски партии след завръщането им от конгрес, проведен в Москва. Това съобщиха полицейски служители във вторник.

Около 150 души (повечето на летището в Кишинев) са били претърсени в понеделник вечерта, заяви пред репортери началникът на молдовската полиция Виорел Чернеуцану. Никой от претърсените не е бил задържан. Общо над 20 млн. молдовски леи (около един милион долара) са били конфискувани в рамките на това, което полицията нарече “схема за незаконно финансиране на политически партии от сенчести източници”. Иззети са били и атрибути, свързани с мероприятието в Москва, включително чаши, шапки, бележници и тениски.

Адриан Балуцел, ръководителят на администрацията на молдовския президент Мая Санду, нарече политиците, събрали се на събитието в Москва, “прислужници на кремълския режим” в съобщението си в Telegram. 

Изпълняващият длъжността ръководител на Главната прокуратура на Молдова Йон Мунтяну заяви, че тези, които са пътували до Москва в неделя, са проверявани по подозрение в “предателство на родината”. За това престъпление се предвижда наказание до 20 години затвор. “От наша гледна точка тези действия застрашават държавната сигурност”, заяви Мунтяну пред кишиневския телевизионен канал PROTV.

Молдова неведнъж е обвинявала Кремъл, че той се стреми да предизвика напрежение в страната с население от 2,6 млн. души. Русия прилага различни мерки – от дълбоки фалшификати, създадени от изкуствен интелект, до торби с пари – за подкопаване на демокрацията. И същите действия от страна на Кремъл трябва да се очакват и в други западни държави. Това заяви външният министър на страната Михай Попсой, пише Bloomberg. “Молдова е като едно блюдо на Петри за руската хибридна война и намеса в изборите. Това, което виждаме сега в Молдова, вероятно ще бъде използвано на предстоящите избори в нашите партньорски държави на Запад”, каза той.

Попсой съобщи, че наскоро молдовските митничари са задържали на границата кутии с багаж, пълни с пари, и са открили полиетиленови торбички с пари, на които са били изписани имената на отделни градове и села, които според него са били предназначени за подкупване на избиратели. “Те се опитват да комбинират старото и новото, за да постигнат максимални резултати. Вкарване на пари, използване на изкуствен интелект или дестабилизиране на страната чрез платени протестиращи – всички тези хибридни тактики се тестват в Молдова”, каза министърът за подхода на Русия.

Ситуацията със създаването на новия антиевропейски блок “Победа” е добър маркер за това, че РФ продължава да работи за забавяне на развитието на постсъветските държави, до които може да достигне, за да им попречи да станат част от европейското, евроатлантическото семейство. Това се изразява в откритата агресия срещу Украйна, както и в подривната дейност срещу проевропейските власти на Молдова.

Информационните механизми и пропагандната машина на Руската федерация си остават много силни. И всяка държава, освен че трябва да укрепва отбранителните си способности във връзка с новите предизвикателства, следва да развива своята информационна политика и сигурност, трябва да работи за противодействие на пропагандата, за противодействие на хибридните методи, използвани от Русия. Това е сложен въпрос, който засяга не само Украйна и Молдова, но и държавите от демократичния свят като цяло. За никого не е тайна, че различни проруски сили действат дори в сърцето на Европа и в Съединените щати. Така че демократичният свят трябва да се обедини и съвместно да търси механизми за борба с хибридната война, разгърната от Русия.

Източник: Людмила Балканова специално за ФАР.БГ