Путин присвои званието генерал-майор на следователя, ръководил делото за убийството на Политковская

Путин присвои званието генерал-майор на следователя, ръководил делото за убийството на Политковская

Документът за присновяване на званието на Владимир Шараев е публикуван на официалния портал за правна информация. Той започва да работи по делото за убийството на журналиста през 2015 г. По това време вече има издадени присъди за организатора и извършителите, но поръчителят, който така и не беше разкрит от разследването, не беше открит.

На 7 октомври 2006 г. журналистката на “Новая газета” Анна Политковская беше убита в асансьора на собствената си сграда с четири изстрела, единият от които в главата. На местопрестъплението полицаите открили пистолет “Макаров” със заглушител и четири гилзи. Убийството е определено като поръчково.

Шестима обвиняеми бяха замесени в убийството на журналистката, те бяха осъдени на реални присъди. Сред осъдените са Лом-Али Гайтукаев, признат за организатор на престъплението, изпълнителят Рустам Махмудов, посредниците Сергей Хаджикурбанов, Ибрагим и Джабраил Махмудови, както и подполковник от Главно управление на вътрешните работи на москва Дмитрий Павлюченков, чиито подчинени са следили Политковская в работно време.

Като част от сделката с разследването Павлюченков се ангажира да посочи поръчителите на убийството, но не ги назова и получи минимална присъда.

През октомври 2021 г. изтече давността по делото за убийството на Политковская. За 15 години поръчителите на престъплението така и не бяха открити. Европейският съд по правата на човека призна, че разследването на убийството на журналистката не е било ефективно: разследването не е взело достатъчно мерки за цялостно и ефективно разследване на престъплението.

През ноември миналата година стана известно, че един от организаторите на убийството на Политковская, бившият детектив от отдела за борба с организираната престъпност Сергей Хаджикурбанов е бил освободен предсрочно от колонията и е заминал на война в Украйна.

Източник: Настоящее Время