Руските медии, уж неволно, задяват интересна тема.

Руските медии, уж неволно, задяват интересна тема.

Според различни оценки атаките срещу рафинерии са засегнали приблизително 10% от руското нефтопреработване. Изглежда не е критично, но има нюанс.

Както пишат индустриални и бизнес издания, уязвимостта на руския пазар на горива е недостатъчният обем на вътрешното производство на бензин с октаново число 95+. Например, проблемите могат да започнат с A-95 и ще възникне недостиг, ако търсенето е високо/ударите продължат.

За решаване на проблема може да се внесе А-95. И най-очевидният източник са беларуските петролни рафинерии. По-специално, Мозирски – модерно предприятие, разположено на 28 км от границата с Украйна.

Руските медии неволно намекват, че ако беларуският бензин бъде доставен на руския пазар, тази рафинерия може да се превърне в легитимна цел и вкусна плячка. Всичко, което лети над 50 км, представлява заплаха за него. И в крайна сметка ще се превърне в руини.

Беларус изнася бензин за трети страни. Беше нерентабилно да се доставя в Русия поради по-ниските цени. Но ако има недостиг, цените ще растат и ще се появи изкушение. Да, и старшите другари от Кремъл могат да помолят.

Сега Лукашенко балансира на тънката линия: той отказва да изпрати войски в Украйна, въпреки че е прехвърлил снаряди, някои бронирани машини и артилерия на руската армия. Беларуските шивашки и други предприятия служат на руската армия. Като цяло печели тихо печели пари  и криволичи.

Украйна винаги е проявявала сдържаност в отношенията си с Беларус. Следователно беше възможно да се избегне директен бой. Няма особена причина да атакуваме Беларус.

Но в Руската федерация може да има групи, които по собствени егоистични причини биха се радвали да разрушат петролната рафинерия в Мозир и да сблъскат Киев с Минск. Дроновете променят траекторията си. Може да лети/да бъде изстрелян от всяка посока.

Така че опитът на руските пропагандисти да сочат с пръст Украйна е предварително признание. Лукашенко трябва да се замисли, защото перлата на активите му може да пострада.

Източник: Алексей Копитко