Съединените щати отказаха да обсъждат предложението на Путин за „замразяване“ на войната в Украйна, – Ройтерс

Съединените щати отказаха да обсъждат предложението на Путин за „замразяване“ на войната в Украйна, – Ройтерс

Ройтерс, позовавайки се на трима руски източника, запознати с дискусиите, съобщава, че Путин, чрез посредници в Близкия изток, е предложил замразяване на военните действия по настоящите линии на контакт без връщане на завзети територии.

„Контактите с американците не доведоха до никъде“, цитира Ройтерс висш руски служител, пожелал анонимност. Друг източник каза на агенцията, че САЩ са отговорили на Москва за невъзможността за прекратяване на огъня без участието на Украйна. Трети източник, запознат с дискусиите, каза: „С американците не се получи“.

Източници на агенцията в САЩ заявиха, че няма официални контакти между Москва и Вашингтон и че САЩ няма да водят преговори с Русия, засягащи интересите на Украйна, без участието на Киев. Белият дом, Държавният департамент и ЦРУ отказаха коментар.

Говорителят на президента Дмитрий Песков нарече публикацията на Ройтерс „невярна“, че Владимир Путин е направил предложение за замразяване на конфликта в Украйна.

Преди няколко седмици Bloomberg, позовавайки се на два източника, близки до руските власти, съобщи, че Путин дава сигнали на Щатите за готовността си да преговаря за мир в Украйна. New York Times писа за същото.

Източник: ASTRA