Шефът на полското външно министерство се обърна към папата: Какво мислите за призива към Путин да изтегли войските от Украйна?

Шефът на полското външно министерство се обърна към папата: Какво мислите за призива към Путин да изтегли войските от Украйна?

Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски се обърна към папа Франциск след изявленията му, че Украйна трябва да има смелост да вдигне “бяло знаме” и да преговаря.

За това Сикорски написа в Twitter (X), съобщава “Европейска правда”.

Полският министър смята, че сега папата трябва да се обърне към президента на Руската федерация Владимир Путин за изтегляне на окупационните сили от Украйна.

„Какво ще кажете за баланс да призовете Путин да събере кураж и да изтегли армията си от Украйна?“, отбеляза Сикорски.

Той подчерта, че ако Путин изтегли войските си от Украйна, „мирът ще дойде веднага, без да са необходими преговори“.

Припомняме, че папа Франциск, говорейки за войната, отприщена от Руската федерация, каза, че Украйна трябва да има, както той нарече смелостта да вдигне “бяло знаме” и да води преговори.

След като думите на Франциск предизвикаха широко възмущение, говорител на Ватикана излезе с изявление, поясняващо думите му, отбелязвайки по-специално, че „преговорите никога не са смятани за капитулация“.

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевич, коментирайки изявленията на папата, подчерта, че „не може да се капитулира пред злото“.

Източник: Європейська правда