Старецът и… изтребителя: Путин страхува се от ракети въздух-въздух?

Старецът и… изтребителя: Путин страхува се от ракети въздух-въздух?

Сега Путин лети из Русия, придружен от бойни самолети, въпреки че Кремъл по-рано заяви, че няма нужда от увеличаване на мерките за сигурност.

Бункерният пристигна в Якутск във вторник. Жителите на града заснеха поне един изтребител Су-30СМ, придружаващ Air Force One. Според анализа на агенцията, това е първият визуално потвърден случай от началото на войната, когато бордът на Путин по време на посещение в руски регион е ескортиран от военен самолет.

📌Медиите редовно пишат за бойните самолети, придружаващи Путин по време на международни командировки. Такъв беше случаят по време на полетите му до Беларус (декември 2022 г., ноември 2023 г. и май 2024 г.), Казахстан и Узбекистан (май).

📌През декември 2023 г. руското министерство на отбраната дори публикува кадри на изтребители Су-35, които придружават самолета на Путин по време на полета до ОАЕ.

📌В същото време Кремъл официално заявява, че няма нужда от увеличаване на мерките за сигурност на президента. По-специално, прессекретарят Дмитрий Песков, коментирайки опитите за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо, каза в средата на май, че мерките за сигурност остават на „обичайното ниво“.

Източник: Pravda Gerashchenko