Тагарев: Българските БТР-и са на път към Украйна

Тагарев: Българските БТР-и са на път към Украйна

100-те безвъзмездно предоставени от България  БТР-и вече тръгнаха към Украйна. Това стана ясно според поста на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който сподели и снимки от началото на тяхната логистика. 

През ноември 2023 г. парламентарният корпус гласува за приемането на законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Въпросният законопроект получи подкрепа от Народното събрание, като 152 депутата от партиите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН гласуваха “за”, а 57 – от “Възраждане” и БСП се обявиха “против”. “Въздържали се” нямаше. 

Споразумението е постигнато в изпълнение на решението на Народното събрание от юли 2023 г. за допълнителна военно-техническа помощ за Украйна. Според него Украйна трябва получи бронирани транспортни средства със съответното въоръжение и резервни части за тяхното обслужване. Това включва техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

След гласуването за споразумението, президентът Румен Радев използва правото си на вето, но то беше отхвърлено от парламента.

Напомняме, че неотдавна министърът на отбраната посочи, че транспортирането на машините до Украйна е скъпо и се изисква сериозна логистична операция. Обаче той увери, че разходите ще бъдат поносими за страната ни. Тагарев добави, че министерството ще разгледа възможността финансирането на транспорта да бъде осигурено от страни, участващи в формата Ramstein (контактна група по отбрана на Украйна).

Източник: Информационен ресурс ФАР