Украйна може да нанася удари по всички руски сили, които атакуват през границата, а не само в района на Харкив – Politico

Украйна може да нанася удари по всички руски сили, които атакуват през границата, а не само в района на Харкив – Politico

Изданието се позовава на двама неназовани американски служители, които твърдят, че САЩ са позволили на Украйна да използва американски оръжия, за да нанася удари по Руската федерация навсякъде.

Незначителната промяна, която според официални лица не е промяна в политиката, идва само седмици след като САЩ дадоха зелена светлина на Киев да нанася удари по руска територия в отговор на атаката срещу Харкив. Тогава американски чиновници подчераваха, че политиката е ограничена до Харкивска област“, се казва в статията.

По-рано тази седмица съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че споразумението с Украйна относно ударите на САЩ срещу Русия обхваща „всяко място, където руски войски пресичат границата от руската страна към украинската страна, за да се опитат да завземат допълнителна украинска територия“.

„Не става въпрос за география. Това е въпрос на здрав разум. Ако Русия атакува или възнамерява да атакува Украйна от нейна територия, тогава има смисъл да се позволи на Украйна да отвърне на силите, които я атакуват от другата страна на границата“, каза Съливан.

Междувременно Институтът за изследване на войната (ISW) смята, че Съединените щати все още забраняват на украинските сили да нанасят удари по военни цели с американско оръжие оперативно и дълбоко в тила на руска територия.

📹 Руски военен кораб на Червения площад в Москва (генериран от изкуствен интелект)

 Източник: Pravda Gerashchenko