В Камчатка уволниха учителка, след като беше глобена по дело за „дискредитация“ на руската армия заради фразата „Страната ни ще бъде обявена за престъпна“

В Камчатка уволниха учителка, след като беше глобена по дело за „дискредитация“ на руската армия заради фразата „Страната ни ще бъде обявена за престъпна“

В Камчатския край учителят Василия Вершинина, която беше глобена миналия ноември по административно дело за „дискредитиране“ на руската армия, беше уволнена от училище. Това съобщи изданието “Говори НеМосква”.

Вершинина беше извикана в кабинета на директораката, където се намираше комисия от учители. Според нея те са проучили нейните социални мрежи, след което заявиха, че „такъв учител не може да работи в училище“.

В кабинета на директорката дойдоха и служители на Център „Е” с включена видеокамера и й връчиха призовка в полицията, като я помолиха за разяснения относно два видеоклипа, публикувани във VKontakte.

“Под един от видеоклиповете има думи за оставката на Путин. Поради факта, че в текста не се посочва статута на президента, служител на Център “Е” прие това като призив за оставка на върховния главнокомандващ и дискредитация на армията” , – каза тя.

При уволнението в трудовата й книжка пише, че е „уволнена поради неморално престъпление, извършено от служител, изпълняващ възпитателни функции“. С такова досие тя вече няма да може да си намери работа в нито едно от училищата. Вершинина възнамерява да обжалва уволнението в съда.

През септември 2023 г. Вершинина беше задържана от трима полицаи в цивилни дрехи по време на урок по делото за „дискредитиране“ на руската армия заради фразата „Страната ни ще бъде обявена за престъпна“. В крайна сметка съдът я глоби с 30 хиляди рубли по статията за „дискредитиране“ на руската армия и две хиляди рубли за неподчинение на полицията.

Източник: Настоящее Время