В Каспийско море масово умират тюлените – причината може да са руските ракети. През ноември 2023 г.

В Каспийско море масово умират тюлените – причината може да са руските ракети. През ноември 2023 г.

Комитетът по рибарство към Министерството на екологията, геологията и природните ресурси на руската федерация съобщи, че причината за масовата смърт на каспийските тюлени е пневмония. От своя страна, пневмонията се развива на фона на намаления имунитет на животните поради замърсяването на околната среда.

Отделът отбелязва, че „хроничното отравяне на морските животни с имунотоксични елементи и съединения допринася за повишената им чувствителност към инфекциозни заболявания поради намален имунитет и обща устойчивост на организма“.

„По този начин, причината за смъртта на каспийските тюлени, открити през ноември 2022 г., е пневмония, влошена от вирусни инфекции, причинени от намаляване на имунитета на животните, включително поради замърсяване на тяхното местообитание“, заключи Комитетът по рибарство.

Само от 7 ноември до 3 декември 2022 г. на брега на Каспийско море в Тупкараганския район на Мангистауска област са открити 172 трупа на мъртви тюлени.

Заслужава да се отбележи, че над Каспийско море през 2022 г. и продължи през 2023 г. редовното изстрелване на крилати ракети Kh-101/555/55 от стратегически бомбардировачи с ракети T-95MS. Падането на тези ракети в руските региони се наблюдава редовно, което показва тяхната ниска надеждност и вероятността от голям брой падания над Каспийско море.

Заслужава да се отбележи, че през 2022 г. броят на изхвърлените на брега делфини в Черно море се е увеличил значително. Това е свързано с катастрофалното влошаване на екологичната обстановка в морето поради активните бойни действия и редовните изстрелвания на крилати ракети “Калибър” от руския флот.

Черноморските делфини и каспийските тюлени започнаха масово да умират почти едновременно, по едно и също време. Но по странно съвпадение организации като Green Peace не обръщат голямо внимание на това, въпреки факта, че през 2008 г. Международният съюз за опазване на природата даде на каспийския тюлен статут на застрашен вид.

Източник: infonavigator