В Русия натоварването на петролните рафинерии се срина

В Русия натоварването на петролните рафинерии се срина

Общият обем на натоварване на инсталациите за първична нефтопреработка в руските рафинерии в периода от 14 март до 20 март е намалял със 7,5% спрямо първата половина на месеца до 0,687 милиона тона на ден след аварийно спиране на редица заводи на фона на атаки с дронове, показа изчисление на Ройтерс, базирано на данни от източници в индустрията.

Включително Нижегородската петролна рафинерия на Лукойл (НОРСИ) работи при средно натоварване от 21 900 тона на ден, което е 64% от предаварийното ниво, Рязанската петролна рафинерия на Роснефт – 12 900 тона на ден (36%), Сизранската петролна рафинерия на Роснефт е намалила първичната преработка до нула от 12 600 тона на ден в началото на месеца, показват изчислените данни.

Натрупаният авариен престой на първичните мощности в руските рафинерии до средата на март 2024 г. възлиза на 3,5 милиона тона, увеличавайки се 10 пъти в сравнение с общото оттегляне на мощности по подобни причини през предходните две години, а броят на повредените първични нефтопреработвателни агрегати се утрои.

Източник: Нейтральная зона