Военни съоръжения в Русия могат да станат легитимни цели за F-16 – генералният секретар на НАТО

Военни съоръжения в Русия могат да станат легитимни цели за F-16 – генералният секретар на НАТО

Отговаряйки на въпрос на Радио Свобода дали прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна ще бъде придружено от ограничения да не се нанасят удари на руска територия, Йенс Столтенберг отбеляза, че това ще бъде решено от съюзниците, доставящи самолети.

Според него, в съответствие с международното право, Украйна може да нанася удари по военни цели в Русия с F-16, получени от нейните съюзници.

„Това е въоръжена агресия на Русия срещу Украйна в грубо нарушение на международното право. А според международното право Украйна има право на самоотбрана. И това също включва нанасяне на удари по законни военни цели – руски военни цели извън Украйна. Това е международното право“, подчерта Столтенберг.

В същото време генералният секретар на НАТО се затрудни да отговори кога точно тези изтребители ще пристигнат в Украйна.

„Всички искаме F-16 възможно най-скоро. В този случай, разбира се, ефектът от F-16 ще бъде по-силен и по-добър, колкото по-тренирани и подготвени са пилотите. И не само пилотите, но и поддръжката, персоналът и всички поддържащи системи, които трябва да бъдат на място“, каза той.

Източник: Pravda Gerashchenko