В Одеса погребаха военен, чиято съпруга, тримесечна дъщеря и тъща бяха убити от вражеска ракета в жилищен комплекс “Тирас”

В Одеса погребаха военен, чиято съпруга, тримесечна дъщеря и тъща бяха убити от вражеска ракета в жилищен комплекс “Тирас”

в Одеска област погребаха Юрий Глодан, военен, чието семейство беше убито по време на ракетна атака срещу жилищния комплекс “Тирас” в Одеса през април 2022 г., През есента на същата година мъжът постъпи в редиците на Трета десантно-щурмова бригада, а на 5 ноември 2023 г. се разбра за смъртта му.

Юрий Глодан загина близо до Бахмут по време на бойна задача. Успяха да го погребат в Родината едва вчера, на 22 февруари.

Много хора дойдоха да се сбогуват с войника. Сред тях бяха побратимите, които воюваха срещу русия заедно с него. Те наричат ​​Юри стоманен мъж с добро сърце.

„Познавах Юра от самото начало на нашата служба в подразделението. Така се случи, че дойдохме по едно и също време. Първоначално не знаех кой е той и не знаех за горчивата ситуация със семейството му. Когато ми каза, седяхме с него под обстрел в землянката. Казвам му: защо винаги си толкова тъжен? Той казва: ами имам такава ситуация, семейството ми… Бях шокиран, че това е той. Той е стоманен човек с добро сърце“, разказа побратимът на загиналия войник с позивна „Монгол“.

„По време на службата си той стана професионален войник, който усъвършенства военните си умения до такава степен, че не всеки би могъл така без боен опит. Той е стрелец, също като мен. Щурмовик. Постоянно ходеше на бойни мисии. Изпълняваше ги безупречно. Той имаше може би най-голямата мотивация – не само да защити родината си, което е дълг на всеки от нас, но и да отмъсти за смъртта на семейството си, което той успешно направи”, каза още бойният му другар.

Командирът на първи щурмов дивизион от 3-та обща щурмова бригада с позивна “Казак” припомня, че Юрий е вдъхновявал своите другари. Той беше опитен и безстрашен воин:

„Набат” е човек с главна буква, човек, който вдъхновява много от побратимите. Той е пример за тях. Бях вдъхновен от неговата вътрешна сила. Това е човек, който след трудни житейски обстоятелства успя да намери сили да живее. Той винаги се показваше като умел и сръчен воин. Безстрашен. Човек с желязно сърце. Стоманен характер. И човек, който не е загубил същата човечност, която всички трябва да пазим в себе си.”

Юрія Глодана остави родители и по-малка сестра. рез януари тази година той щеше да навърши 32 години. 

Ще припомним, че на 23 април 2022 г. руска ракета унищожи жилищния комплекс “Тирас” в Одеса. Осем души загинаха в сградата, 18 бяха ранени.

Трагедията отне живота на тримесечната Кира Глодан, нейната майка Валерия и баба й Людмила. Тогава Юрий, съпругът на Валерия и бащата на Кира, беше излязъл до магазина преди Великден.

Валерия, Кира и Людмила са погребани на гробището в село Авангард.

Източник: “Суспільне”