Московска наблюдателка беше арестувана за 12 дни заради бяло-синьо-белия пуловер на снимката в социалните мрежи

Московска наблюдателка беше арестувана за 12 дни заради бяло-синьо-белия пуловер на снимката в социалните мрежи

Коптевският районен съд на Москва осъди на 12 дни арест наблюдателя от Комунистическата партия на Руската федерация, анестезиолога Вера Индиенко. Тя беше призната за виновна за показване на екстремистки символи (част 1 на член 20.3 от Административния кодекс), съобщава уебсайта на съда.

„Тя публикува на страницата си в секцията „профилна снимка“ нейно изображение, на което са изобразени цветни символи – под формата на снимка с цветя бяло, синьо, бяло, което е официалният символ на украинската организация Легион „Свобода на Русия”, се казва в решението на съда, цитирано от “Медиазона”.

Става дума за раиран пуловер, с който лекарката е облечена на профилната си снимка във “ВКонтакте”. Както отбелязва “ОВД-Инфо”, на съдебното заседание жената каза, че е изплела пуловера преди три години, но никога не е чувала за Легион „Свобода на Русия“.

Индиенко беше задържана на 16 март в избирателна секция в Коптев поради факта, че други наблюдатели уж са видели призиви за палеж на телефона й, пише “ОВД-Инфо”. В решението на съда се отбелязва, че според доклада на патрулния полицай, „кореспонденцията на Индиенко в социалната мрежа е съдържала думи с радикален характер, призоваващи за палежи и прекъсване на изборния процес“.

Пред съда жената разказа, че от полицейското управление не са й казали причината за задържането й, не са й позволили да подпише протокол, говорили са й с нецензурни думи, били са я и са й взели телефона. Адвокатът й добави, че тя не е била допусната в полицейското управление, за да види клиентката си. Наблюдателката била оставена в отделението за 48 часа, въпреки, че сама отглежда петгодишно дете.

При налагането на ареста съдът отчете наличието на малко дете като смекчаващо отговорността обстоятелство. В същото време Кодексът за административните нарушения забранява ареста на майки. Индиенко каза на процеса, че ще остави детето на родителите си.

Източник: Настоящее Время